Állateledel és Takarmány
Állateledel és Takarmány
  • Kategóriák
    • Akciók 
    • Kutya 
    • Macska 
    • Kisemlős 
    • Ló 
    • Haszonállat 
    • Galamb és madár 
    • Teknős és hal 
    • Vad takarmány 
    • Kiegészítő termékek 
    • Villanypásztor 
    • Háztartási és iparcikkek  
    • Egyéb 
  • Magazin
  • Rólunk
  • Törzsvásárlói pontrendszer
  • Gyors újra rendelés
Vissza
A ló helyes takarmányozása
Jan 31
2022
21:37
Böszörményi Bt.
2022.01.31 21:37
Jan 31
2022
21:37

A ló helyes takarmányozása

A lótartás legalapvetőbb és az egyik legfontosabb része, hogyan, mivel és milyen módon etetjük őket. Ezen rendkívül kényes állatoknál, fontos kérdés az étrend kialakítása.

Célszerű a következő elemeket tartalmazó ételsort alapul venni az abrakoláshoz.

Víz: míg a csikók testének 80%-át, addig a felnőtt lovak 50-60%-át a víz alkotja. Ebből kifolyólag ügyeljünk arra, hogy legyen mindig elérhető friss víz számukra. 

Szénhidrátok: cukor, keményítő és a rostok különböző részei. A cukormelaszon kívül a fűnek is relatív magas a cukorszintje. A keményítő pedig a gabonafélékben van jelen. 

Zsírok, olajok: a szénhidrátokhoz képest 2-3 szoros az energiatartalmuk. 

Rost: mértéke leginkább a fűben, szénában és a szalmában számottevő. 

Protein: lebontás után aminosavakká alakul és a növekedésben, tejhozam növelésben és a test szöveteinek megújulásában játszik szerepet. 

Ásványok: a legfontosabb ásványi anyagok a Kalcium és a Foszfor, az ideális egyensúlyi szint elérését e két alkotó arányos bevitelével érjük el. Magnézium, Kálium, Nátrium is megtalálható egy egészséges ló szervezetében. 

Vitaminok: a jelenlétük nélkülözhetetlen, ellenben ügyeljünk a mértékletességre, ugyanis a túlzott vitamin bevitele akár halálos kimenetelű is lehet.

Etetési szabályok:

  • A sokszor keveset elvet követve ügyeljünk a rendszerességre, hogy mindig ugyanabban az órában abrakoljunk.
  • Minimum kétszer etessünk naponta, de a ló súlyához, korához és az elvégzett munkához igazodva 3-4 alkalomra is növelhetjük az etetések számát.
  • Az étrendváltoztatás fokozottan menjen végbe.
  • A munka után egy, előtte legalább két órával ne etessük a lovat.

A helytelen abrakolás számos rendellenességhez vezethet:

Bélgörcs (kólika), patairha gyulladás (laminitis), izom merevség (azoturia), stb.

Kólika okai lehetnek:

  • a hirtelen étrendváltoztatás
  • karórágás, levegőnyelés
  • parazitafertőzés
  • bélcsavarodás
  • az étel rostálása

Laminitis okai lehetnek:

  • túlzott szénhidrát fogyasztás
  • pata zúzódás
  • stressz hatás

Azoturia okai lehetnek:

  • hormonális változások
  • sokat eszik és közben nem mozog
  • ásványi anyagok nincsenek egyensúlyban

Forrás: nyeregvilag.hu

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk

TÖRZSVÁSÁRLÓI PONTRENDSZER

  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Böszörményi Bt.
  • 4300 Nyírbátor, Ipartelepi u. 13.
  • +36 30 903 6124
  • info@boszormenyibt.hu

Copyright © Böszörményi Bt.

onlinepenztarca.hu
olcsobbat.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
borgun_hu
  • Akciók 
  • Kutya 
  • Macska 
  • Kisemlős 
  • Ló 
  • Haszonállat 
  • Galamb és madár 
  • Teknős és hal 
  • Vad takarmány 
  • Kiegészítő termékek 
  • Villanypásztor 
  • Háztartási és iparcikkek  
  • Egyéb 
  • Magazin
  • Rólunk
  • Törzsvásárlói pontrendszer
  • Gyors újra rendelés
Belépés
Regisztráció
oogle
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.