Általános információk a nyúltenyésztésről (1. rész)
A nyulak nagyon érzékeny emésztőrendszerrel rendelkeznek. Mindig a legnagyobb gondossággal kell eljárni, hogy megőrizzük az emésztőrendszer egészségét!
A természetben a nyúl alkonyatkor aktív. Nagy reprodukciós képességű állat. A nyulak gyakorlatilag egész évben termékenyek. A nősténynek nincs jellegzetes ciklusa, és az esetek 90%-ában párzásra kész. A párosodás által előidézett peteérés körülbelül 10 órával a párosodás után következik be. 30–31 nap múlva a fészekben megszületnek a nyulak (7–12, néha több, körülbelül 60 gramm a súlyuk). A csupasz és vak kisnyulak 7 nap után kezdik kinyitni a szemüket. A kicsinyeket általában csak naponta egyszer etetik. 18-20 nap elteltével leválasztják őket, és elkezdenek inni és szilárd táplálékot fogyasztani. 28 nap elteltével a kisnyulak (kb. 650 gramm) leválaszthatók. Általában a 30. nap (a súlyuk kb. 750 gramm) és a 35. nap (a súlyuk kb. 1000 gramm) között szokták leválasztani őket. A hízónyulakat általában 11–12 hetes korukban vágják le, és legalább 2600 grammos súlyt kell elérniük. Bizonyos országokban a 3200 grammot elérő vágási súlyt részesítik előnyben 13–14 hetes korban.
A tenyésznyulakat először 17–20 hetes korukban engedik össze (a súlyuk kb. 3500–4000 gramm). A nőstény a 25. héten éri el a 4500 gramm körüli végső súlyt.
A hím nyulak 20 hetes korukban termékenyek (4 kg körüli súlytól), és elérhetik az 5 kg körüli végső súlyt.
A nyulak emésztőrendszere nagyon sajátos. A normál emésztés után a gyomorban és a belekben a maradék ételt a vakbélben lévő mikroorganizmusok erjesztik. A vastagbélben ez az megemésztett táplálék lebomlik. A durvább darabok sűrű, szilárd gömbök formájában ürülnek ki. Az erjedés során keletkező, értékes tápanyagokat, például vitaminokat, fehérjéket stb. tartalmazó apróbb darabok puha székletként távoznak a végbélből, és a nyúl ezeket azonnal elfogyasztja, majd újra megemészti. Ez a teljes szárazanyag-bevitel 10-15%-át teszi ki. Emiatt a nyúl számára optimális táplálkozásnak biztosítania kell a szükséges tápanyagokat optimális enzimatikus emésztésen keresztül, a vakbélben zajló erjedési folyamat maximális támogatásával kombinálva.
A nyúl nagyon érzékeny légző- és emésztő rendszerrel rendelkezik. Mindig maximálisan ügyelni kell az egészséges légutak (minimális por, optimális mikroklíma alacsony légmozgással, a légúti kórokozók alacsony szintje) és az emésztőrendszer állapotának fenntartására.
Forrás: De Heaus
Nyúl takarmányok széles választéka található meg a webáruházunkban! Ide kattintva, tekintse meg a kínálatunkat!